Transformation of Sentences with Answers

Right Form of Verbs Exercise for HSC
Right Form of Verbs Exercise for HSC
October 10, 2021
Pronoun Reference HSC-Board Question
Pronoun Reference HSC-Board Question
October 12, 2021

Transformation of Sentences with Answers

Transformation of Sentences with Answers

Transformation of Sentences with Answers

1. (a) Very few insects are as busy as a bee. (Comparative)

(b) It is known as an industrious creature. (Active)

(c) It flies from flower to flower and collects honey. (Simple)

(d) It stores honey in the hive. (Passive)

(e) In winter, it remains idle but it works hard in spring. (Complex) It leads to a disciplined life.

Answer:

(a) A bee is busier than most other insects.

(b)We know it as an industrious creature.

 (c) It flies from flower to flower to collect honey.

 (d)Honey is stored in the hive by it.

 (e)Though it remains idle in winter, it works hard in spring.

2. (a) The humanoid robot, Sophia is one of the newest sensations in the ICT world. (Positive)

(b) Honorable Prime Minister Sheikh Hasina met Sophia at the inaugural ceremony of the four-day-long digital world expo. (Passive)

(c) The Hong Kong-based robotics company developed Sophia one and a half years ago. (Complex)

(d) Wearing a yellow Jamdani top and skirt, the robot came on the stage. (Compound)

(e) What an enthusiasm the robot generated among the youth! (Assertive)

Answer:

(a ) very few sensations in the ICT world are so new as the humanoid robot Sophia

(b)Sophia was met by honorable prime minister Sheikh Hasina at the inaugural ceremony of the four-day long digital world expo

 (c) It was Hong Kong-based robotic company that developed Sophia one and a half years ago.

 (d) The robot wore a yellow jamdani top and skirt and came on the stage.

 (e) The robot generated great enthusiasm among the youth.

3. Frugality is a good habit.

(a)  A man who is frugal does not like to spend money without reason. (Simple)

(b)The target of a frugal man is to save money for the future. (Make it Complex)

(c) Everyone should practice frugality to make a well-planned family (Make it passive).

(d) A frugal man lives a solvent life (Make it Negative).

(e) A frugal man is happier than a prodigal man (Make it Positive).

Answer:

(a) A frugal man does not like to spend money without reasons

(b)A frugal man has a target so that he can save money for future

 (c)Frugality should be practiced to make a well-planned family.

 (d) A frugal man does not live a poor life.

 (e) A prodigal man is not so happy as a frugal man.

4. (a) It was 1971 when Bangladesh achieved independence. (Simple)

(b)It is the most significant event in the history of Bangladesh. (Comparative)

(c) Our freedom fighters sacrificed their lives for the independence of Bangladesh. (Complex)

(d) It was a great struggle for them. (Exclamatory)

(e) We shall always remember them with pride. (Compound)

Answer:

(a) Bangladesh achieved independence in 1971

(b)It is more significant than any other event in the history of Bangladesh.

 (c)Our freedom fighters sacrificed their lives so that they could achieve the independence of Bangladesh.

 (d)What a struggle it was for them!

 (e)We shall always remember them and it is with pride.

5. We are very much proud of our freedom fighters.

(a) They fought for the country with patriotic zeal. (Make it compound)

(b)They are the most courageous sons of our nation. (Make it positive)

(c) Everybody admires and respects them greatly. (Make it passive)

(d) Nobody denies their contribution to their motherland. (Make it interrogative without changing meaning)

(e) They will never be forgotten by their countrymen to the end. (Make it affirmative)

Answer:

(a) They had a patriotic zeal and so they fought for the country.

(b)No other sons of our nation are so courageous as they.

 (c) They are greatly admired and respected.

 (d) Who denies their contribution to their motherhood?

 (e)They will ever be remembered by their countrymen to the end.

6. (a) Some essential agricultural inputs are to be ensured to increase our food production. (Make it Active)

(b)The farmers who are poor do not get loans on easy terms. (Make it Simple)

(c)What a pity! (Make it Assertive)

(d) The farmers do not get the facilities necessary for food production. (Make it Complex)

(e) Unfortunately, they do not get the due price of their products. (Make it compound)

Answer:

(a) We are to ensure Some essential agricultural inputs to increase our food production

(b) The poor farmers do not get loans on easy terms.

 (c) It is a great pity.

 (d) The farmers do not get the facilities that are necessary for food production.

 (e)  They do not get the due price of their products and it is unfortunate.

Transformation of Sentences

7. (a) Long, long ago there was a king who was very wise. (Make it simple)

(b)People called him wise Solomon. (Make it passive)

(c) Actually at that time he was the wisest of all. (Make it comparative)

(d) There was another ruler also named Queen of Sheba. (Make it complex)

(e) One day she thought Solomon’s wisdom should not remain untested. (Make it affirmative)

Answer:

(a) Long, long ago there was a very wise king.

(b) He was called wise Solomon

 (c) Actually at that time he was wiser than all others.

 (d) There was another ruler also who was named Queen of Sheba.

 (e) One day she thought Solomon’s wisdom should be tested.

8. (a) Most of the people of our country are living in rural areas. (Make it interrogative without the change of meaning)

(b)They are peace-loving. (Make it complex)

(c)They are more patriotic and industrious. (Make it positive)

(d)They love their motherland profoundly. (Make it passive)

(e) Although they are insolvent, they do not adopt any unfair means to become rich overnight. (Make it simple)

Answer:

(a) Aren’t most of the people of our country living in the rural areas?

(b) It is they who are peace-loving.

 (c) No other people are so patriotic and industrious as they.

 (d)  Their motherland is profoundly loved by them.

 (e) In spite of being insolvent, they do not adopt any unfair means to become rich overnight.

9. (a) Jim and Della sacrificed their dearest possessions in order to buy Christmas presents for each other. (Compound)

(b)Della had an ardent desire to give her husband a worthy gift. (Complex)

(c)Jim also thought about how he could give his wife a nice gift. (Simple)

(d)Della saved a scanty amount of money for this. (Passive)

(e) Jim was one of the sincerest husbands that we have ever known. (Positive)

Answer:

(a) Jim and Della sacrificed their dearest possessions and bought buy Christmas presents for each other.

(b) Della had an ardent desire so that she could give her husband a worthy gift.

 (c) Jim also thought of giving his wife a nice gift.

 (d) A scanty amount of money was saved for this by Della.

 (e) Very few husbands that we have ever known were as sincere as Jim.

10. (a) Water, an important vital element of the environment, is polluted in various ways. (Complex)

     (b) The water which is pure is necessary for us. (Simple)

     (c) Men pollute water by throwing waste in it. (Compound)

     (d) The farmers use water in time of cultivation largely. (Passive)

     (e) It is one of the most important elements of all living beings. (Positive)

Answer:

(a) Water which is an important vital element of the environment is polluted in various ways.

(b) Pure water is necessary for us.

 (c) Men throwing waste in water and pollute it.

 (d) Water is used in time of cultivation largely by the farmers.

 (e)  Very few elements of all living beings are so important as it.

11. (a) Pahela Baishakh is undoubtedly the most celebrated festival in Bangladesh festival in Bangladesh. (Complex)

(b) It is the first day of the Bengali year when the city roads get so jam-packed. (Simple)

(c) Almost everyone enjoys the day in his own way. (Passive)

(d) Although I do not like gathering, I enjoy the activities of this day. (Compound).

(e) It is one of the most interesting days of the year. (Positive)

Answer:

(a) It is Pahela Baishakh which is undoubtedly the most celebrated festival in Bangladesh.

(b)  During the first day of the Bengali year, the city roads get so jam-packed.

 (c) The day is enjoyed by almost everyone in his own way.

 (d)  I do not like gathering but I enjoy the activities of this day.

 (e) Very few days of the year are so interesting as it.

Transformation of Sentences Examples with Answers

12. (A) Cricket is a very exciting game. (Make it exclamatory)

       (b) People of all ages enjoy this game. (Make it passive)

       (c) At present cricket is the most popular game in our country. (Make it comparative)

       (d) Though cricket is a costly game, people of all classes enjoy playing it. (Make it simple)

       (e) Bangladesh is a test-playing country but its standard is not high. (Make it complex)

Answer:

(a) What an exciting game Cricket is!

(b) This game is enjoyed by people of all ages

 (c) At present cricket is more popular than any other game in our country.

 (d) In spite of being a costly game, people of all classes enjoy playing cricket.

 (e) Though Bangladesh is a test-playing country, its standard is not high.

13. (a) Helal refused the money. (Negative)

      (b) Nasir earnestly desires to see her once. (Exclamatory)

      (c) The house which I live in at present is comfortable. (Simple)

      (d) He delivered a speech and everybody admired it. (Simple)

      (e) It disturbed him but he did not know the reason. (Complex)

Answer:

(a ) Helal did not accept the money.

(b) How earnestly Nasir desires to see her once!

 (c) At present I live in a comfortable house.

 (d) After the delivery of the speech, everybody admired it.

 (e) Though it disturbed him, he did not know the reason.

14. No person can be happy without friends.

So, (a) Everybody wants friends. (Make it Negative without changing the meaning)

(b)The heart is formed for love and cannot be happy without the opportunity of giving and receiving love. (Complex)

(c)But you cannot find others to love you unless you love them. (Simple)

(d) You cannot be happy without it. (Make it Interrogative without changing the meaning)

So (e) as love is divine, everybody wants to love. (Compound)

Answer:

(a) Who does not want friends?

(b) As the heart is formed for love, it cannot be happy without the opportunity of giving and receiving love.

 (c) But you cannot find others loving you without loving them.

 (d) Can you be happy without it?

 (e) Love is divine and so everybody wants to love.

15. The Tajmahal, the unique tomb is the 7th wonder of the world.

       (a) It was three hundred years ago since Emperor Shah Jahan built the Taj. (Make it simple)

       (b) As he loved his wife Mamtaj very much, he built it as a tomb of his dear wife. (Make it Compound)

       (c) The building was made with fine white marbles. (Make it Active)

       (d) It rests on a platform of red stone, therefore it looks very nice. (Make it Complex)

       (e)The Tajmahal is one of the most beautiful buildings in the world. (Make it Positive) Many tourists come here to enjoy the scenery of the Taj.

Answer:

(a) Emperor Shah Jahan built the Taj three hundred years ago.

(b) He loved his wife Mamtaj very much and so he built it as a tomb of his dear wife.

 (c) The builders made the building with fine white marbles.

 (d) ) As it rests on a platform of red stone,  it looks very nice.

 (e)  Very few buildings in the world are as beautiful as The Tajmahal.

16. (a) The Chinese put a lot of emphasis on unity. (Make it passive)

       (b) The parks are crowded. (Make it Negative without changing meaning)

       (c) There are lots of clean parks in the cities. (Make it Compound)

      (d) In the evening many families watch television and spend their free time. (Make it Simple)

      (e) Life becomes dull without recreation. (Make it Complex)

Answer:

(a ) A lot of emphases is put on the unity by The Chinese.

(b) The parks are not empty.

 (c) There are lots of parks in the cities and they are clean.

 (d) In the evening many families watch television to spend their free time.

 (e) Life is dull if there is no recreation.

17. (a) Anger is nothing but a vice. (Interrogative)

      (b) It is compared to flame. It begets only the worst. (Negative)

      (c) So we should control it for our sake. (Passive)

      (d) He who is taken by anger causes a lot of trouble. (Simple)

      (e) Realizing it we should try to be emotionally balanced. (Compound)

Answer:

(a ) Is Anger anything but a vice.

(b) It begets nothing but the worst.

 (c) So it should be controlled for our sake.

 (d) A man taken by anger causes a lot of trouble.

 (e) We should realize it and try to be emotionally balanced.

18. (a) Bayazid Bostami was one of the greatest saints of Islam. (Positive)

      (b) One night, while reading, his mother asked him for a glass of water. (Passive)

      (c) There was no drinking water in the house, so he went out to fetch it. (Complex)

      (d) When he came back, he found his mother sleeping. (Compound)

      (e) Thus what he showed was great love and respect to his mother. (Simple)

Answer:

(a ) Very few saints of Islam are as great as Bayazid Bostami.

(b) One night, while reading, he was asked for a glass of water by his mother.

 (c) As there was no drinking water in the house, he went out to fetch it.

 (d)  He came back and found his mother sleeping.

 (e) Thus he showed great love and respect to his mother.

Transformation of Sentences simple compound complex

19. (a) Cricket is a very exciting game. (Exclamatory)

       (b) People of all ages enjoy this game. (Passive)

       (c) At present cricket is the most popular game in our country. (Positive)

       (d) Bangladesh is one of the weakest Test Playing Countries. (Comparative) So, most people do not like watching test cricket.

 (e) They are fond of watching “Twenty-twenty” cricket. (Interrogative)

Answer:

(a ) What an exciting game Cricket is!

(b) This game is enjoyed by people of all ages.

 (c) At present no other game in our country is as popular as cricket.

 (d) Bangladesh is weaker than most other Test Playing Countries.

 (e)  Aren’t they fond of watching “Twenty-twenty” cricket?

20. (a) I read Nazneen’s letter published on 5th January. (Complex)

       (b) I can understand her problems. (Compound)

       (c) Nazneen thinks that things are always rosy in a nuclear family. (Simple)

       (d) She admires the advantages of a nuclear family. (Passive)

       (e) But how mistaken she is! (Passive)

Answer:

(a ) I read Nazneen’s letter which was published on 5th January.

(b) She has problems and I can understand them.

 (c) Nazneen thinks things to be always rosy in a nuclear family.

 (d) The advantages of a nuclear family are admired by her.

 (e) But she is very mistaken.

21. (a) Cox’s Bazar sea-beach is the largest sea-beach in the world. (Complex)

      (b) It is one of the most beautiful sea beaches in the world. (Positive)

      (c) It is called a pleasure-seekers paradise. (Active)

      (d) The visitors go there to enjoy natural beauties. (Compound)

      (e) Those who become tired may go to relax there. (Simple)

Answer:

(a ) The sea-beach which is the largest sea-beach in the world is  Cox’s Bazar.

(b) Very few sea-beaches in the world are as beautiful as it.

 (c) People call it a pleasure-seekers paradise.

 (d) The visitors want to enjoy natural beauties and so they go there.

 (e) The tired persons may go to relax there.

22. (a) English is more used than any other language. (Positive)

       (b) Organizations frequently need employees who have a good command of English. (Simple)

       (c) An English knowing man can earn a better salary. (Passive)

       (d) English is spoken all over the world. (Active)

       (e) We should learn English to make a room for us in the competitive world. (Complex)

Answer:

(a )No other language is so used as English.

(b) Organizations frequently need employees having a good command of English.

 (c)  Better salary can be earned by an English knowing man.

 (d) People all over the world speak English.

 (e) We should learn English so that we may make a room for us in the competitive world.

23. (a) Jerry was a small boy who lived in an orphanage. (Simple)

      (b) He was the strongest of all the boys. (Positive) He used to cut wood for the writer.

    (c) He also did some unnecessary things for her. (Passive)

    (d) His mother visited him at the orphanage in autumn. (Complex)

    (e) One morning the writer was awakened by the sound of his tapping on the door. (Active) She did not say anything, though she was disturbed.

Answer:

(a ) Jerry was a small boy living in the orphanage.

(b) No other boy is as strong as he.

 (c) Some unnecessary things were also done for her by him.

 (d) His mother visited him at the orphanage when it was autumn.

 (e) One morning the sound of his tapping on the door awakened the writer.

24. I was extremely tired.

      (a) I lay down on the grass which was very soft and short. (Compound)

      (b) When I woke up, it was daylight. (Simple)

      (c) I attempted to rise but could not. (Complex)

      (d) I was strongly fastened to the ground. (Active) I could only look upwards. I could see nothing except the sky.

      (e) The sun grew hot and its bright light hurt my eyes. (Complex)

Answer:

(a ) I lay down on the grass and it was very soft and short.

(b) At the time of my awaking up, it was daylight.

 (c) Though I attempted to rise, I could not.

 (d) They strongly fastened to the ground.

 (e) As the sun grew hot, its bright light hurt my eyes.

25. (a) Once Taimur attacked the province of a powerful prince. (Passive)

       (b) He entered the kingdom of the prince and captured a large village. (Simple)

       (c) As soon as the prince heard the news, he came with a large army. (Negative)

       (d) The village was surrounded on all sides. (Active)

       (e) Taimur disguised himself as a poor traveler to survive. (Complex)

Answer:

(a ) Once the province of a powerful prince was attacked by Taimur.

(b)  Entering the kingdom of the prince he captured a large village.

 (c) No sooner had the prince heard the news than he came with a large army.

 (d) They surrounded the village on all sides.

 (e) Taimur disguised himself as a poor traveler so that he could survive.

26. (a) Cricket is a very exciting game. (Complex)

      (b) People all over the world enjoy this game very much. (Passive)

      (c) At present, cricket is one of the most popular games in our country. (Comparative)

      (d) Though it is a very costly game, young men and children get a great deal of delight playing it. (Compound)

      (e) The Bangladesh Cricket Team is progressing very rapidly. (Exclamatory)

Answer:

(a ) Cricket is a game which is very exciting.

(b This game is enjoyed very much by people all over the world.

 (c) At present, cricket is more popular than most other games in our country.

 (d) It is a very costly game but young men and children get a great deal of delight playing it.

 (e) How rapidly The Bangladesh Cricket Team is progressing!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

x
error: Content is protected !!