Pronoun Reference HSC-Board Question

Transformation of Sentences with Answers
Transformation of Sentences with Answers
October 11, 2021
HSC Article All Board Question and Answer
HSC Article All Board Question
October 14, 2021

Pronoun Reference HSC-Board Question

Pronoun Reference HSC-Board Question

Let’s learn Pronoun Reference HSC-Board Question

1. There lived a man in a village which had a great attraction to English. He went to a teacher in order to learn English well though he was dull-headed. He tried his best to teach him but the man learned only three English words-yes, no, and very good. Though the man did not know the meaning of it, he used them frequently in his conversation. He did not understand that a little learning is a dangerous thing and very soon he would be a victim of it.

Answer. There lived a man in a village which = who had a great attraction to English. He= the man went to a teacher in order to learn English well though he was dull-headed. He=the teacher tried his best to teach him but the man learned only three English words-yes, no and very good. Though the man did not know the meaning of it = these words, he used them frequently in his conversation. He= the man did not understand that a little learning is a dangerous thing and very soon he would be a victim of it.

pronoun reference hsc exercise

2. The Egyptians believed that after death, people would go to another world. One thought that in that world people still would need many things he had on earth. Their kings had many wonderful treasures. They loved and respected them very much. So they buried them with dead kings.

Answer. The Egyptians believed that after death, people would go to another world. One = The Egyptians thought that in that world people still would need many things he = they had on earth. Their kings had many wonderful treasures. They = The Egyptians loved and respected them = their kings very much. So they buried them = their treasures with dead kings.

3. Travelling is a part of education. These means going from place to place. One can enhance knowledge by going from place to place. Thus gives one the opportunity to see the unseen know the unknown .some people are averse to traveling this limits his vision.  However, by traveling different parts of the world my knowledge may be enriched

Answer. Traveling is a part of education. These = This means going from place to place. One can enhance knowledge by going from place to place. Thus = It gives one the opportunity to see the unseen know the unknown. Some people are averse to traveling. This = This mentality limits his = their vision.  However, by traveling to different parts of the world my = our knowledge may be enriched.

 4. Mandela left public life in June 2004 telling his adoring countrymen not to call them. Regarding it, Nadine Gordimer said, “he is at the epic center of time, our in South Africa and your, wherever you are.”

Answer. Mandela left public life in June 2004 telling his adoring countrymen not to call them = him. Regarding it= him, Nadine Gordimer said, “he= Mandela is at the epic center of time, our=ours in South Africa and your = yours, wherever you are.”

5. A rich man went to a farmer with one thousand takas in a bag. He said to him, “Look, my friend, I have brought one thousand takas for you.  Keep this money and remove your distress.” He was surprised. He took the bag from the rich man and thanked him. He said to himself, “One thousand taka is a lot of money.”He could not think where to keep the money. He did not find any safe place.  He dug a hole in his hut and kept it there.

Answer. A rich man went to a farmer with one thousand takas in a bag. He= the rich man said to him= the farmer, “Look, my friend, I have brought one thousand takas for you.  Keep this money and remove your distress.” He= the farmer was surprised. He took the bag from the rich man and thanked him.He= the farmer said to himself, “One thousand taka is a lot of money.”He could not think where to keep the money. He did not find any safe place.  He dug a hole in his hut and kept it= the money there.

6. Books are the medium through which human beings talk with enlightened minds, the great men of the world. They are our best friends.  They introduce them to life and the world. Books are the mirrors of the past, present, and even future. These are having an active voice. We know about the thoughts and deeds of our ancestors through it. They make the noblemen alive in the world forever.

Answer. Books are the medium through which human beings talk with enlightened minds, the great men of the world. They = Books are our best friends.  They = Books introduce them=us to the life and the world. Books are the mirrors of the past, present, and even future. These = Books are having an active voice. We know about the thoughts and deeds of our ancestors through it = them. They make the noblemen alive in the world forever.

7. Teaching is a professional who is full of challenges.  I want to be a teacher because you like working with children. But my father argues that one cannot make much money from it. He wants me to look after their farms instead. But this does not inspire me much.

Answer. Teaching is a profession who=which is full of challenges.  I want to be a teacher because you=I like working with children. But my father argues that one cannot make much money from it=teaching. He wants me to look after their=his farms instead. But this=the idea does not inspire me much.

HSC English 2nd Paper Pronoun Reference

8. Sunlight is the source of all energy of the earth.  All living beings are dependent upon this. Green plants are the producers of the ecosystem. All plants and animals of it are interconnected serially. Consequently, there develops a food chain among these. The transfer of food energy takes place from products through a series of food levels. This is called the food chain in the ecosystem. The food chain does not work in isolation.  These are linked together to form a food web.

Answer: Sunlight is the source of all energy of the earth.  All the living beings are dependent upon this = sunlight/it. Green plants are the producers of the ecosystem. All plants and animals of it= ecosystem are interconnected serially. Consequently, there develops a food chain among these= plants and animals. The transfer of food energy takes place from products through a series of food levels. This = the food level is called the food chain in the ecosystem. The food chain does not work in isolation.  These = these chains are linked together to form a food web.

9. A cook once roasted a duck for its master.  He looked so delicious that he could not resist the temptation and ate up one of the drumsticks. When he sat down to eat the meal, he quickly noticed the missing leg. He asked him what had happened to the other leg. The cook told him that it had one leg only.  The master said that there was no such thing as a one-legged duck but the cook insisted that every duck had only one leg.

Answer: A cook once roasted a duck for its =his masterHe=the roast looked so delicious that he could not resist the temptation and ate up one of the drumsticks. When he=his master sat down to eat the meal, he quickly noticed the missing leg. He asked him =the cook what had happened to the other leg. The cook told him that it =this duck had one leg only.  The master said that there was no such thing as a one-legged duck but the cook insisted that every duck had only one leg.

10. Salam and Salma are siblings. They read in a local primary school. Salam is in class five whereas her sister Salma reads in class three. They go to school together. Sometimes they take rickshaws because it is five kilometers away from his home. Today, she is going to school with her father because her brother, Salam is sick. He is taking medicine and bed rest.

Answer: Salam and Salma are siblings. They read in a local primary school. Salam is in class five whereas her=his sister Salma reads in class three. They go to school together. Sometimes they take a rickshaw because it=their school is five kilometers away from his=their home. Today, she=Salma is going to school with her=their father because her brother, Salam is sick. He is taking medicine and bed rest.

Pronoun Reference HSC-Board Question

11. Salam and Salma are siblings. They read in a local primary school. Salam is in class five whereas her sister, Salma, reads in class three. They go to school together. Sometimes they take rickshaw because it is five kilometers away from his home. Today, she is going to school with her father because her brother, Salam is sick. He is taking medicine and bed rest.

Answer: a. her=his, b. it=their school, c. his=their, d.she=salma, e. her=their

12. On a summer day, becoming very thirsty, a lion and a boar came at the same moment to a small well to drink. Those fiercely quarreled which of them should drink first and were soon engaged in mortal fighting. On his stopping of a sudden to take a breath for renewal of the fighting, it saw some vultures waiting in the distance to feast on the one which should fall first. They at once stopped the quarrel, saying: “That is better for us to make friends than to become the food of crows or vultures, as will certainly happen if ourselves are disabled.”

Answer: a. those=they, b. his=their, c. it=they, d.that=it, e. ourselves=we

13. Women are nowadays as important as men in society. She constitutes nearly half of our total population. No nation can make real progress keeping half of it in darkness. Without the uplift of women, it is not at all possible. Again, without education should be given to her so that they can work hand in hand with them in all development programmers.

Answer: a. she=they, b. it=its population, c. it=real progress, d.her=them, e. them=men

14. Life is full of struggles. These are quite normal in anyone’s life as it is not a bed of roses. Certainly, it has ups and downs. A man has to face innumerable barriers in his life. Sometimes he can overcome those but sometimes he fails to combat them. He may be born with a silver spoon without any trouble. But even then he has to overcome a lot of such to be successful in life. In other words, life is full of challenges. If he cannot fight them successfully, his life becomes full of sorrow. Though the scholars differ in giving the definition of life. In fact, a man has to undergo many in his life.

Answer: a. These=these struggles, b. it=life, c. innumerable=those, d.such=such troubles, e.many=many obstacles

15. A stormy night is fearful and horrible. They cause untold sufferings to the people. In a stormy night, the whole sky is totally overcast with dark cloud. Only the roaring of violent wind can be heard. The wind begins to blow with fearful sound from no directions. People get frightened with sound of storm. In addition to it, there is thundering and lightning. The frequent thundering and lighting causes much terror and fear in the mind of the people whom always think that this night may be the end of our lives and the terrible and destructive storm will never come to an end. Storm causes harm to them. The house roofs are blown away. Many trees are uprooted. A large number of houses and shelters are damaged within a very short time. Standing crops are badly damaged. That is thus a dreadful night to the people.

Answer: a. These=these struggles, b. it=life, c. innumerable=those, d.such=suchtroubles, e.many=manyobstacles

16. Once a man came into a wood with an axe in its hand and begged all the trees to give them a small branch which it wanted for a particular purpose. They were good natured trees and gave him one of its branches. What the man did but fix them into the axe head, and soon set to work cutting down tree after tree.

Answer: a. its=his, b. them=him, c. it=he, d.its=their, e. them=it

17. Once upon a time there lived a young man named Androcles. He was caught by a slave merchant who sold him to a rich man in another country. He was very bad and tortured him. One day he fled from his master’s house and took shelter in a cave. In the evening a lion entered the cave. He seemed wounded. It was so severe that he was groaning. He came near Androcles and lifted his paw. He took his paw in his hand and saw a sharp piece of stone stuck to his paw. He pulled the stone out. The lion was relieved of his pain.

Answer: a. he=the rich man, b. him= Androcles, c. he=the lion, d.it= the wound, e. he=it

18. Street accidents have become a matter of daily occurrence nowadays in our country. In the morning when we open the newspaper, we have to see the news of street accidents. They, of course, happen mostly due to rash driving. They are being killed and hundreds are being wounded every year. At present, it has become almost impossible to predict which vehicle will reach the destination safely. One cannot say that he will reach home without being injured by accident. It seems that they are made only for the drivers of the automobiles and they are given license to do what they like.

Answer: a. they=street accidents b. they= many people, c. he=one, d.they= roads and streets, e. they= the drivers

19. The development of curriculum, syllabus, and textbook is a continuous process. In this continuation, the English textbooks of different classes have been developed and rationally evaluated by a group of experts. They include curriculum specialists, subject specialists, teacher trainers, and classroom teachers. The contents and illustrations of them have been developed in order to suit the learner’s age. Here effective communicative approach and techniques integrated with existing traditional methods have been introduced. They emphasize practicing language skills through a variety of meaningful and enjoyable activities. The teacher’s guide will help them plan the lessons more effectively and teach students communicatively through teaching-learning activities.

Answer: a. continution=process, b. they= the experts, c. them=text books, d.they= communicative approach, e. them=teachers’

20. The Taj Mahal is surrounded by a beautiful garden and there is a long pool that stretches out in front of the building. He can see the beauty of the Taj Mahal in this reflection in the pool water. Visitors come to see these wonderful building at different times of the day since it assume a different look at different times. Most people like this best on moonlit nights.

Answer: a. he=one b. this= its, c. these=this, d.it= the building, e. this=this building

Pronoun Reference Exercises with Answers HSC

21. Babies are often compared to flowers. Both of them bring pleasure to us. In the first 28 days, they are called newborns. The parents feel heavenly joy when they find the smiling faces of them. They are diving gifts to them.

Answer: a. them=babies and flowers, b. they= babies, c. them=their babies , d.they= the babies, e. them=the parents

22. Honesty is the best policy. It is honesty which brings happiness in life. Without it, none can dream of a great life. These who were great in their life time were honest. They worked with sincerity, lived earnestly and died with honour. His contributions to this world are unforgettable. So, if you want they to be in their league, be honest. Remember, there is no short-cut to a great life.

Answer: a. which=that, b. it=honesty, c. these=those, d.they= the great people, e. his=their, you= yourself

23. Nadia tells Namira that he needs to visit some place that are full of natural beauty. To her, it will give one mental relief as it is always enjoyable. Namira can understand the fact and requests Nadiai to accompany her. These two friends are very sincere to each other and each of them is ready to do anything for their friend.

Answer: a. he=she, b. her= Nadia, c. it=visiting naturally beautiful places, d.These two friends= both Nadia and Namira, e. friend=friendship

24. Human beings have invented many important things so far and he have brought a great civilization to the world through this inventions. But the greatest invention is the invention of a wheel which is a circular object and can rotate around their axis and help easy movement of things across a surface. They are, in fact, everywhere; that are on our cars, trains, planes, wagons and so on. They cannot imagine modern life without wheels. But we do not know exactly which made the first wheel.

Answer: a. he=they b. this= their, c. their=its, d.they= the wheels, e. that=they, f. they = human beings g. which=who

25. Teachers are the guardians of the civilization. In fact, they are like the candles. It is because they burn themselves to give light to their students like those. They are really worthy of getting respect. They do not consider the caste and creed of the student. They treat all equally and spare no pains to teach them. They not only teach in the classroom but mold their character to be a complete human being. They consider it a mission. They take care of the students very sincerely to make this a success. They consider it a mission. They take success. They are social reformers too. They lead the society to the right direction. So, the society needs those. Though they do their duty round the clock, most of them are economically insolvent because they do not work for achieving their selfish end.

Pronoun Reference HSC Exercise

26. Many people think that poverty is a great evil who makes life a hell. On the other hand money can make him feel happy. But it is not true. If we investigate a poor man, we may find happiness in him, but if we do the same for the rich, we may find unhappiness in her. For this, we often say that they are not always happy. Actually it consists in contentment.

27. There goes a proverb, “Grasp all, lose all.” We know that greediness is one of the worst vices. Whenever the greed of a person exceeds the limit, he gets punished. It gradually draws them to the ultimate doom. All of us should be averse to worldly possessions. Then it will help us live a happy life devoid of this.

28. At the writing centre, you can receive help on any writing assignment. It can make your writing stronger by discussing it with someone else. This will lead to a greater understanding of the proper mechanics and style expected in academic writing. This is an important part of the writing process, and they spend a good deal of time making sure you understand the writing process, and they spend a good deal of time making sure understand the expectations of written assignments. Using it you can definitely make your writing skills stronger, and which will help build your confidence for your next assignment.

29. Once upon a time there lived a rich man who bought a necklace and a ring for his wife. Unfortunately it was lost. In the mean time a few servants passed by the house. The house husband suspected that he might steal the necklace. They lodged a complaint with the judge against the servants. The court brought a charge of theft against them and he was summoned to the court on due date. But they did not confess the guilt. On the contrary, they raised a strong protest against it.

30. The countries of the world have their own histories. They are written through the researches by the scholars of ages. They are called historians. It is done very carefully with proof through the way of truth. As cloud cannot hide the sun permanently, lies cannot envelop it for long time. Today or tomorrow it must flee away and truth will reign the ages.

31. Children must pass through several stages in his lives to become adults. For most people, there are four or five such stages of growth where it learns certain things. Persons 18 and over are considered adults in our society. Of course, there are some which will try to act older than her years.

32. At English Class, you can receive help on any writing practice. It can make your writing stronger by discussing it with someone else. This will lead to a great understanding of the proper mechanics and style expected in academic exam writing. This is an important part of learning writing process, and they spend a good deal of time making sure you understand the skills of writing in exams. Using it will definitely make your writing in exams. Using it will definitely make your writing skills stronger, and that will give you greater confidence for your next assignment.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

x
error: Content is protected !!